Vi ste ovdje: Početna / Vijesti u detaljima
HrvatskiEnglishDeutsch
15.11.2019 : 17:20 : +0100

Vijesti u detaljima

Katalog

Katalog - Izložba medalja bana Josipa Jelačića

-

Vijesti

16.12.2005 13:20 Starost: 14 Jahre

Kod Varaždina nađeno 100 kg rimskog novca

Autor: Davor Margetić

Postavljajući kanalizacijske cijevi, radnici Varkoma u četvrtak su u Pertijancu, nedaleko od Varaždina u drvenoj kutiji pronašli oko sto kilograma rimskog novca i tri srebrna tanjura. Riječ je o srebrnom i brončanom novcu različitih veličina i oblika koji, prema prvim procjenama potječe iz 4. ili 5. stoljeća.

Dipl. arheologinja Marija Šiša-Vivek iz Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine pretpostavlja da je riječ o tzv. ostavi rimskog novca. Netko od ondašnjih ljudi u nemirnim je vremenima zakopao novac na sigurno mjesto. Vjerovao je da će se jednog dana, kad prođe rat, po njega vratiti. Novac će preuzeti Gradski muzej Varaždin. Nalaz ima veliko kulturološko i povijesno značenje, kažu arheolozi.(ks)

 

 

Nedavno je u Večernjem Listu objavljena senzacionalna vijest o skupnom nalazu rimskog novca u Petrijancu (tekst prenosimo u cijelosti). Istodobno je u dnevniku na programu HTV1 ukratko prikazan taj jedinstveni nalaz (6. X 2005.). U tekstu postoje male netočnosti na koje smo dužni upozoriti. Na osnovu TV snimke i fotografije objavljene u novinama, može se zaključiti da se zapravo radi o ostavi antoninijana iz 3. stoljeća, među ostalim vladarima vjerojatno rimski car Prob. Novčić prikazan u novinskom članku je srebrni antoninijan sa reversnom legendom CONSERVATOR AVGG /XXIX i pripada rimskoj kovnici u Sisku.
Petrijanec je poznato antičko arheološko nalazište nedaleko od Varaždina, gdje je prije točno dvije stotine godina (1805) nađen manji skupni nalaz zlatnog rimskog novca i nakita. Uz prosječnu težinu antoninijana od 3.0 grama, možemo procijeniti da 100 kg novca sadrži oko 33000 komada, što je najveći skupni nalaz rimskoga novca ikada pronađen u Hrvatskoj. Do sada je najveći nalaz bio onaj otkriven u Vraniću kod Požege, gdje je 1897. godine nađeno oko 50 kg bakrenih novčića (20000 komada).